onsdag 30 juni 2010

Läs inte det här Janne

Idag när jag gick nerför trappan till hallen såg jag att "någon" med röd penna skrivit bokstäverna T och O på fönsterbrädan till hallfönstret. Jag misstänkte genast min äldsta dotter som just nu håller på att lära sig skriva bokstäver och vill skriva mest hela tiden.
Jag: Tora! Har du skrivit på fönsterbrädan här?
Tora: Nej, det är inte jag. Det är Signe!
Jag: Nej, Signe kan inte skriva.
Tora: Jo, det kan hon.
Jag: Nej, det kan hon inte.
Tora: Jo, hon kan skriva T och O men inte R och A. T är två raka streck och O är en cirkel.
Jag: Tora, det är du som inte kan skriva R och A.
Tora: Okej, det är jag som har skrivit.
Jag: Du vet att du inte får skriva på annat än papper. Om pappa får se att du skrivit där kommer han bli arg.
Tora, funderar en stund för att sedan skina upp: Fast om vi lägger lite skruvar och muttrar ovanpå kommer han inte att se något!!

Lilla hjärtat

Förutom att bli väldigt stor (läs gärna fet) är jag en av dessa lyckligt lottade kvinnor som tar mig igenom en hel graviditet utan några större krämpor (peppar, peppar). Skönt förvisso, men när man så här i början av graviditeten inte känner av någonting så är det lite svårt att förstå att det är på riktigt. Jag gjorde det med Tora, jag gjorde det med Signe och jag och Bumba gjorde det idag: ett tidigt ultraljud för att se de små hjärtslagen. Pick, pick, pick, pick slog det lilla hjärtat därinne idag med 123 slag i minuten. Tänk att du finns där inne lilla hjärtat! Du är så välkommen (ut)!

tisdag 29 juni 2010

Mäjd

Tora (och Signe med för den delen) har fått ett eget mailkonto. Eller "mäjd" som Tora själv säger. Än så länge består hennes kontaktlista av fem personer: farfar, mormor, morfar, morbror och pappa. Dessa fem oerhört priviligerade personer blir fullkomligt bombarderade av mail från Tora. Det första hon gör när hon vaknar är att fråga om vi kan slå på datorn så att hon kan titta om hon fått några nya "mäjd". Och det är det sista hon ska göra innan hon går och lägger sig. Jag har känt mig tvungen att dra till med en vit lögn, nämligen den att "ingen skickar mer än tre mäjd om dagen. Max tre stycken. Det är lag på det".

För herregud vilken tid det tar när hon ska maila. Först ska hon fundera en stund över vad hon ska skriva. Sedan ska hon skriva sitt namn själv och till sist höjdpunkten... hon ska väla en BILD att skicka. Jag vet inte hur många bilder på katter, kaniner och disneyprinsessor jag googlat fram och skickat ut i cyberrymden den sista tiden.

Fast idag överraskade hon mig. Hon skulle skicka en elefant till morfar och valde den något groteska bilden nedan. Mailet löd: Hej morfar. Idag har jag ätit våfflor ute. Följt av bilden. Fullkomligt logiskt.

En våfflad elefant?

Jag är dock lättad över att hon inte valde den här bilden som dyker upp på plats sex när man googlar på elefant.

Elefantmannen?

måndag 28 juni 2010

Alltid denna någon


Men hallå! kan NÅGON komma och packa upp resväskan som stått ouppackad i hallen sedan i lördags. Man snubblar ju över fanskapet varje dag!

lördag 26 juni 2010

Midsommar

Tillbaka igen efter underbart midsommarbröllop på liten ö i Stockholms skärgård. Förutom att konstatera att mygg är djävulens påfund och att midsommar faktiskt blir snäppet roligare om man får ta en nubbe till sillen, har jag under helgen återigen påmints om hur olika mina barn är.

Konversationer på bryggan

Tora, hållandes pappa i handen en meter från bryggkanten: "Akta pappa! Gå inte närmare, där är kanten. Akta pappa. AKTA!"

Mamma, hållandes Signe hårt i handen en centimeter från bryggkanten: "Signe, titta här. HÄR slutar bryggan. Signe får INTE hoppa i. Signe kan INTE simma"
Signe: Om Signe hoppar i så låter det PLASK, PLASK och PLUMS. Ha ha ha!

torsdag 24 juni 2010

På fyra kvadratmeter

Tora har blivit så intresserad av det här med livsexistsensen. Hur allt hänger ihop egentligen. Om hon kommer fram till något får hon gärna berätta, för själv är man ju lite ute och cyklar när man svarar på frågor som varför saker och ting finns egentligen. Igår när vi var ute och lekte i trädgården frågade hon helt appropå:
"Mamma var föddes du?"
"På Nacka BB"
"Aha... Och sedan bodde du med mormor och morfar och Calle?
"Ja, så var det"
"Här?"
"Nej, vi bodde inte i det här huset. Vi bodde i ett annat hus. Ett gult hus"
Signe som hitills stått brevid och lyssnat på konversationen såg med ens lite fundersam ut. När hon hörde det här sista sprang hon snabbt över till grannens trädgård (det är rätt tätt mellan husen i våra hoods om ni undrar) och klappade på grannens gula lilla lekstuga som står precis vid tomtgränsen: "Det här huset mamma. Här bodde du?"

onsdag 23 juni 2010

Oups!

Jag var som sagt lite trött igår. Men på eftermiddagarna brukar det dyka upp ett litet tillfälle till vila. Så även igår. Vi bojkottade helt enkelt det vackra vädret och gick in och lade oss i sängen och tittade på film en stund. Eller rättare sagt, Signe som också var lite trött, låg i sängen och tittade på filmen. Jag låg förvisso också i sängen men ovanpå min spikmatta. Öronpropparna och ögonbindeln gjorde det dock svårt att följa med i filmens handling men desto lättare att småslumra. Tora var lite överallt. Just när jag höll på att somna in som skönast hör jag hur hon knatar iväg till toaletten och snart kommer det:
"Mamma jag är färdig"
Jag som absolut inte orkar gå upp svarar:
"Du får torka dig själv"
"Nej, jag kan inte!!"
"Jo det kan du!"
För det kan hon. För ett tag sedan fick man absolut inte hjälpa henne alls. Då skulle hon prompt torka sig själv. Hela tiden.
"Mamma om du inte torkar mig så torkar jag mig på handduken"
Jag låtsas inte höra. Orkar bara inte gå upp. Kort därefter kommer Tora triumferande in i sovrummet med ett: "Ha, jag torkade mig på handduken".

Det värsta var väl inte det. Det värsta är att jag inte kom ihåg det här förrän nu. Vi hade gäster igår. Jag har precis lagt handduken i tvätten.

tisdag 22 juni 2010

Things are where they should be

Vi var hos farbror doktorn idag. Jag och Bumba. Hos tjej-doktorn. Jag hade fått rådet att tidigt i nästa graviditet kolla så att allt sitter där det ska sitta. Och inte någon annanstans. Som förra gången.

Allt såg dock bra ut. Eller såg och såg. Jag såg i n g e n t i n g. Ett svart litet hål bara där en liten Bumba förmodas sitta. Det var i alla fall ingen deformerad liten ostbåge som simmade runt där i hålet. Phu!

Morgonstund har guld i mun

Klockan 06.44 i morse fick vi ett bryskt uppvaknade. I dörröppningen till sovrummet stod Tora naken och spelade en fanfar på sin leksakstrumpet.

"Nu är det morgon", deklarerade hon med hög stämma. Som värsta morgon-fascisten.

Det hade väl inte varit så illa om inte Signe hade vaknat 03.30 för att inte somna om förrän en dryg timme senare.

Alltid denna sömnkamp. Och vi skaffar ett tredje barn. Vi kan inte vara riktigt rediga alltså.

lördag 19 juni 2010

Se upp här kommer Bumba

Vi reagerar alla lite olika på nyheten att man ska bli trebarnsförälder.

Någon letar upp den gamla "Graviditetsboken" och börjar fundera på namn som klingar bra ihop med syskonens.

En annan börjar genast surfa på Hemnet efter större boende samt scanna markanden efter nya bilar, modell större.

Ni kan ju gissa vem som är vem?